• English
Modell arkitektur skuren med lasermaskin

Eleverna på Berzeliusskolan satsar på Trotecs R400 modell

För eleverna på Berzeliusskolan i Linköping bjöd det nya året på ett spännande och roligt inslag – nämligen en ny lasermaskin, modell R400, från det österrikiska märket Trotec. Med maskinen utför de gymnasiearbeten och innovativa projekt som t. ex. skapandet av husmodeller och mock-ups av statsdelar.

Nils Winge har arbetat som lärare på Berzeliusskolan i snart 8 år och undervisar för årskurs 1, 2 och 3 i bland annat kurser med inriktning på teknik, konstruktion och CAD där eleverna lär sig rita olika huskonstruktioner. Det är en av de största teknikprogrammen i Sverige och efter utbildningen vidareutbildar sig eleverna bland annat inom design- och produktutveckling, maskinkonstruktion, byggnadsteknik och arkitektur.

Berzeliusskolan från utsidan
Rayet R400 står på plats i klassrum på Berzeliusskolan

Eleverna som går dessa kurser får arbeta mycket med 3D skrivare men den typen av maskin upplevs ofta som komplicerad, tidskrävande och begränsad för modellstorlekarna som ska printas ut.

I dagsläget kör deras R400 laser kontinuerligt och eleverna har skapat modeller och prototyper i en mängd olika material, så som MDF, akrylplast och tunn plywood. Intill maskinen står en BOFA Extractor filtreringsenhet som fångar upp eventuell rök från arbetena.

En grupp elever arbetar i nuläget med ett avslutande gymnasiearbete som går under namnet ”leka affär” där de ska skapa en ihopfällbar kiosk till förskolan som ligger i samma byggnad. Eleverna skär ut modellen i MDF – först i mindre skala för att visualisera och prova prototypen – innan kiosken skärs ut i rätt storlek och material.

Ett annat spännande projekt som eleverna labbar med i lasern är att skapa slipshängare. De slipshängare som finns på marknaden idag finns det mycket att önska av, och eleverna har fått i uppgift att skapa egna där endast fantasin sätter gränserna.

Modell i kartong utskuren med laser
Modell skapad i lasermaskin R400

Innan Berzeliusskolan investerade i en Trotec hade de endast 3D skrivare att förlita sig på. I samband med att de kommit över större lokaler fanns det därför möjlighet att köpa en lasermaskin i den storleken. Nils sökte på olika lasermaskiner och leverantörer och kom i kontakt med Logimarks laserexperter. Maskinen har i dagsläget varit igång i sex månader och används flitigt av eleverna i många av deras innovativa projekt.

”Det roligaste är att kombinera lasern med våra 3D skrivare, för att på så sätt få ut det mesta av de olika teknikerna. Och vi är väldigt nöjda med den snabbhet som vår R400 levererar.”