• English
Trotec SpeedMarker 700 i produktionslinje

Ledande fjädertillverkare utvecklas med Trotec SpeedMarker 700

Stece Fjädrar grundades 1946 i Stockholm av Bröderna Brandfors och Sten-Erik Cederberg under namnet Bröderna Brandfors Spiralfjäderfabrik AB. 1951 flyttades företag till Mönsterås och ligger där än idag. 1971 byte man namn till Stece AB och 2008 bildas ett helägt bolag som ägs och ingår i Lesjöforsgruppen som finns i Skandinavien, Europa, Asien och Nordamerika. Tillsammans med övriga 41 tillverkningsfabriker inom Lesjöforsgruppen kan de idag erbjuda marknadens bredaste sortiment inom fjädrar och banddetaljer. Idag har Stece fjädrar bytt namn till Lesjöfors Industrifjädrar Mönsterås AB där 3 enheter ingår.  

Läs mer om Lesjöfors Industrifjädrar Mönsterås AB på deras hemsida!

Lesjöfors Industrifjädrar levererar produkter till företag i ett stort antal olika branscher, bland annat jordbruk, medicinteknik och bygg och infrastruktur. Framför allt är fordonsindustrin en av deras största segment där Volvo och Scania är deras största kunder och de har varit deras leverantörer sedan lång tid tillbaka.

Vi åkte upp till Lesjöfors Industrifjädrar i Mönsterås där vi träffade Henrik Berg, teknisk säljare, som berättade om och visade entusiastiskt deras fabrik och deras tillverkning av tryckfjädrar och banddetaljer.

Vi producerar mest tryckfjädrar och har gjort det i alla år, det som tillkommit är vågfjädrar som vi är unika på och vi satsar nu hårt på automation.” berättar Henrik. De lägger framför allt högvolymsartiklar för automatisk slipning vilket bidrar till färre anställda.

Behovet att märka med laser

Behovet av att märka produkter permanent uppstod då Volvos eftermarknad insåg vikten av att skydda sina produkter mot kopiering. Det ledde till att Lesjöfors Industrifjädrar började undersöka marknaden efter en passande lasermaskin.

Trotec SpeedMarker lasermaskin märker metall
Lasermärkning metall i produktion

Lesjöfors hittade Logimark och blev introducerade till Trotecs fiberlaser Speedmarker 700. Maskinen svarade direkt mot verksamhetens behov och efter några veckor levererades maskinen till Mönsterås. Installationen gick smidigt och personalen fick en kort utbildning om maskinens och mjukvarans funktioner.  

Enligt Henrik var det inga konstigheter ”Det var lätt att komma i gång och produktionen kunde starta direkt.”

SpeedMarker 700 ingår i deras produktionslinje av Volvos produkt ”Y-spring” för märkning av varumärke och artikelnummer. Vi blev imponerande av att se hur effektivt processen gick till.

Lasermärkt metall med serienummer
Metall lasermärkt med serienummer

Entusiasm för fler lasermärkningsprojekt

Deras framtidsvision innefattar en fortsatt tillväxt och samarbete i fler stora projekt. De är inte främmande för att ta in fler märkningsuppdrag med tanke på den ökande efterfrågan de mottar. Henrik uttrycker sin entusiasm för att ta in ytterligare märkningsprojekt och poängterar att permanent märkning har visat sig fungera bra och varit en relativt enkel process. Han understryker vikten av att växa tillsammans med sina kunder.

Kort om Trotec SpeedMarker-serien

  • Hastighet och effektivitet: Trotec SpeedMarker-serien erbjuder enastående hastighet och effektivitet för märkningsapplikationer, vilket minskar produktionscykler och ökar genomströmningen.
  • Precision och detaljrikedom: Med avancerad teknik och högkvalitativa linser och komponenter levererar SpeedMarker-serien imponerande precision och detaljrikedom, vilket säkerställer en högkvalitativ märkning.
  • Mångsidighet: Tack vare sin mångsidighet kan Trotec SpeedMarker-serien märka en rad olika material. Med en kombinerad fiber och CO2 laser inkluderas metall, plast, trä, glas och mycket mer, vilket möjliggör användning inom olika branscher och tillämpningar.
  • Användarvänlighet: Med intuitiva användargränssnitt och enkel mjukvara är Trotec SpeedMarker-serien lätt att använda och passar både för erfarna operatörer och nybörjare.