• English
Skeppsgossens öl - etikettdesign

Skeppsgossens öl i fantastisk design!

Skeppsgossen AB började i restaurangbranschen 2009 med att öppna upp en restaurang som finns belägen i marinmuseet i Karlskrona. Då beslutet även inkluderade att göra egen glass köpte de in glassmaskiner och började i en liten skala i restaurangköket. Det tog snabbt fart och Skeppsgossens Karlskronaglass vann guld och brons i Svenska Glassmästerskapen 2016 för sin citronsorbet respektive hasselnötsglass. I samband med att företaget expanderade köpte de en ny fastighet i Karlskrona som byggdes om till en lokal för livsmedelsproduktion.

Utöver glassmaskiner har de ett eget rosteri där de tillverkar rostade nötter, choklad, kaffe och eget godis – som även de blivit väldigt populära. Tankar på ett eget bryggeri kom på tal men då Ola Rosengren och hans personal saknade erfarenheter från branschen kändes det som en god idé att ta in extern hjälp. Runt julen 2014 fick Skeppsgossen hjälp med att bygga bryggeriet, installera och utbilda personal och i maj 2015 var bryggeriet på plats, installerat och klart för produktion. I en månad fanns en bryggmästare på plats som lärde Ola och hans personal att brygga öl. Efter det har de klarat sig själv och har idag 11 öl på Systembolaget lokalt.

Var hittar man Skeppsgossens öl?

”Vi har 11 olika sorters öl och dem kan man hitta på Systembolagen runt omkring Karlskrona. Idag finns vi dock representerade även i Kristianstad, Växjö, Ronneby, Karlshamn, Sölvesborg och nu i juni finns vi i Torsås och Olofström. Det går givetvis bra att beställa vår öl hos vilket Systembolag som helst i Sverige”, säger Ola Rosengren.

Något som är klart märkbart med Skeppsgossens öl är deras otroliga illustrationer som pryder deras etiketter. Designerna skapar deras designer, bryggare och provsmakare Ola Holmberg och illustrationerna berättar en historia om Örlogsstaden – Karlskrona. På etiketterna har de även tagit med interna skämt och anekdoter som är speciella för Skeppsgossen, men de förblir interna. Affärsidén var att de skulle skapa ett bryggeri med lokala anknytningar och för en som inte bor i Karlskrona är det svårt att förstå de roliga inslagen som kan synas på etiketterna, men Karlskronaborna förstår precis.

Designerna är inspirerade av händelser som skett i området. På deras populära öl Pilimausan finns en häftig design på varvsarbetare, som förr kallades för Pilimausan. Pilimausan kännetecknar de varvsarbetare som ville upprätta en staty i Karlskrona med en gubbe som står med en träplanka på axeln, men det ville inte varvet. Statyn finns därför med på etiketten för att symbolisera de, inte alltid så arbetsvilliga, varvsarbetarna.

Klaura är en staty på en fiskegumma. Illustrerat bredvid fiskegumman syns en fiskmås som också dyker upp på ett flertal andra etiketter. Fiskmåsen finns på riktigt och brukar hålla till utanför deras restaurang på Marinmuseet.

Karls Krona-ölens etikett representerar Kung Karl XI som grundade Karlskrona. På illustrationen sitter han på sin tron och blickar ut över staden, i hopp om att det skulle bli Sveriges huvudstad.

Då Skeppsgossen tidigare handbuteljerade flaskorna ägde de en bläckstråleskrivare med patronsystem, men var inte helt nöjda med den lösningen. I samband med att de investerade i en ny buteljeringsmaskin fick de istället prova på Logimarks Linx 10, som visade sig vara ett bra tillskott till deras produktion. Maskinen är en liten och smidig bläckstråleskrivare som är ämnad för produktionslinjer som kör enskift. Märkinställningar gör personalen enkelt vilket underlättar eventuella byten mellan de olika ölsorterna.

I produktionen appliceras etiketten först på flaskan, därefter tvättas flaskan och fylls med öl, sen kommer datummärkning och tillslut tvättas utsidan på flaskan igen för att få bort eventuellt spill. När flaskan har torkat packas den ner och är klar för leverans. Skeppsgossens nya Linx 10 bläckstråleskrivare har en unik och integrerad linjehastighetsgivare, vilket betyder att produktionspersonalen inte längre behöver extra utrustning som exempelvis pulsgivare för att mäta hastigheten. Till dagens datum har Skeppsgossen haft datummärkning på kapsylen men de kommer att flytta märkningen till flaskhalsen istället, för ett mer läsbart resultat.

Besök Skeppsgossens hemsida!