• English
Vinflaskor med etikett

EU:s nya vinmärkningskrav 

Från och med den 8 dec 2023 kommer EU att införa nya vinmärkningskrav som syftar till att förbättra informationen för konsumenter. Reglerna för märkning av viner och aromatiserade viner som säljs inom EU kommer kräva att bland annat ingrediensförteckningen och näringsinformation för vinet ska finnas med på etiketten. De flasketiketter som inte påverkas och behöver ändras är de som tillverkats före den 8 dec. De kan fortsätta säljas tills de tar slut på lagret.

Vad måste finnas med på den nya etiketten? 

Vinproducenter måste nu avslöja ingredienser, allergener, energi och näringsinformation på etiketten. 

Enligt förordning (EU) nr 1169/2011, om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenten, definieras en ingrediens som: Varje ämne eller produkt, inklusive aromer, livsmedelstillsatser och livsmedelsenzymer eller någon komponent i en sammansatt ingrediens, som används tillverkning eller beredning av en livsmedelsprodukt och som fortfarande finns i den färdiga produkten, eventuellt i modifierad form. 

Näringsdeklarationen på etiketten kan eventuellt begränsas till energivärdet (i kcal eller kj) förutsatt att informationen är fullt tillgänglig. Även tillsatser måste finnas på etiketten som inkluderar surhetsreglerande medel, konserveringsmedel och antioxidanter, stabilisatorer och allergener. 

Energiinformationen och allergener måste förekomma på eller vara fysiskt fästa på produkten. En del av den andra informationen, såsom ingredienser, kan eventuellt avslöjas via ”elektroniska medel” ex genom en QR-kod.

Detta kan vara stor betydelse för personer med allergier eller intoleranser, som kommer att kunna göra beslut om vilka viner de kan konsumera utan att riskera sin hälsa.

Vin som inte uppfyller kraven måste tas bort från marknaden och kan även ha påföljder, enligt lagen.

Referens: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2021.435.01.0262.01.ENG