• English
Bäst-före-datum bläckmärkt på livsmedelsprodukt

Märkning på bröd och bakverk – i ett nötskal!

Bakverk och bröd är vanligtvis relaterade till en hel rad olika, och ibland lite besvärliga, förpackningsmöjligheter. Plastpåsar, flytförpackningar, papperspåsar, kartonger eller glasburkar är några varianter som vanligtvis finns på hyllorna i mataffären. Alla dessa olika typer av förpackningar innebär att man väljer den märkningsteknik som bäst tillgodoser branschens, producentens och naturligtvis konsumentens behov.

För att bestämma den mest lämpliga tekniken behöver livsmedelsindustrins produktionschefer ta hänsyn till förpackningsmaterial, produktionsvolym, standardbestämmelser och utskriftsinformation (vad behöver märkas och var?).

Vid märkning av bröd och bakverk har man dessutom strikta regler att förhålla sig till då maskinerna som är integrerade i produktionslinjen kan komma i direkt kontakt med livsmedlet. 

Märkning av bröd och bakverk görs vanligtvis manuellt på grund av produkternas färskhet. I produktioner med större volymer är dock halvautomatiska etikettsystem eller Print & Apply-lösningar att föredra för att applicera etiketter på plastpåsar, kartonger och burkar. Genom att välja att automatisera märkningsprocesserna ökar bakverken och bakverkens producenter produktiviteten, maximerar effektiviteten, säkerställer konsumenternas säkerhet och garanterar spårbarhet längs leverantörskedjan.

En av de mest använda metoderna för branschen är termisk bläckstråleskrivare. Dessa bläckstråleskrivare kan märka livsmedel utan kontakt, med hög upplösning och säkerställer en renare drift. Konsumenternas säkerhet kommer alltid först, och i denna fråga kan Logimark erbjuda bläckpatroner som är kompatibla med GMP (Good Manufacturing Practices) som säkerställer att bläcket som används för märkning av bäst-före datum är säkra och att de följer förpackningsskiktet utan skador och torkar snabbt.

Sammantaget måste bakverks- och brödtillverkare förlita sig på flexibla och mångsidiga märkningslösningar som kan möta nuvarande och framtida krav. När det gäller förpackningsmaterial, produktionsvolym, regelverk och märkning är branschen krävande och Logimark AB är rätt partner för att projektera och integrera kompletta, robusta men ändå kompakta lösningar!